Hoe houd ik mijn hartslag bij met mijn Fitbit-apparaat?

Article Text

Lees hoe Fitbit je hartslag dag en nacht bijhoudt en bekijk tips voor een nauwkeurigere meting.

Direct door naar:

Hoe registreert mijn Fitbit-apparaat mijn hartslag?

Als je hart klopt, zetten je haarvaten uit en trekken ze samen aan de hand van wijzigingen van het bloedvolume. Om je hartslag te bepalen, flitst de optische hartslagsensor in je Fitbit-apparaat vele keren per seconde met zijn groene led-lampjes en gebruikt hij lichtgevoelige fotodiodes om deze volumeveranderingen in de haarvaten boven je pols te detecteren. Vervolgens berekent je apparaat hoe vaak je hart per minuut klopt (bpm). De optische hartslagsensor detecteert een bereik van 30-220 slagen per minuut.*

We gebruiken groene leds om het gedetecteerde signaal van de capillairen in de buurt van het huidoppervlak te maximaliseren. De optische hartslagsensor maakt ook gebruik van infraroodlicht om te bepalen wanneer het apparaat om je pols zit om de nauwkeurigheid van je hartslaggegevens te verbeteren.

Afbeelding door gebruiker toegevoegd

*Dit bereik is van toepassing tijdens de slaap; als je wakker bent, is het bereik 40-220 slagen per minuut. Op de Fitbit Versa 2 is het bereik 30-250 slagen per minuut.

Hoe houd ik mijn hartslag bij met mijn Fitbit-apparaat?

Op de meeste apparaten veeg je omhoog over je wijzerplaat om Fitbit Vandaag Afbeelding door gebruiker toegevoegd te openen. Bekijk je huidige hartslag en je hartslagzone of je hartslag in rust (indien deze niet in een zone valt). Veeg om je tijd van vandaag in elke hartslagzone en je cardioconditiescore te zien.

Afbeelding door gebruiker toegevoegd

Als je apparaat een Trainings-app heeft, kun je tijdens een work-out je hartslag en hartslagzone in real time controleren. Let op dat de hartslagmeting is uitgeschakeld tijdens het zwemmen.

Afbeelding door gebruiker toegevoegd

In de Fitbit Ionic- en Fitbit Versa-serie wordt de hartslagwaarde in het grijs weergegeven als je horloge op zoek is naar een scherpere lezing.

Afbeelding door gebruiker toegevoegd

Wat zijn hartslagzones?

Met hartslagzones kun je je training optimaliseren door te variëren met de intensiteit van je training. Fitbit schat je maximale hartslag met de algemene formule van 220 min je leeftijd, en berekent 3 hartslagzones op basis van dat getal. Af en toe tijdens intensieve training, merk je misschien dat je hartslag hoger is dan de door je Fitbit berekende maximale hartslag.

Voor meer informatie over zones ga je naar het artikel Beoogde hartslag van de American Heart Association.

Standaardzones

PictogramZoneBeschrijving

Afbeelding door gebruiker toegevoegd

BUITEN DE ZONE

Lager dan 50% van je maximale hartslag
Je hartslag kan versneld zijn, maar is niet hoog genoeg om als training te gelden.

Afbeelding door gebruiker toegevoegd

VETVERBRANDINGSZONE

Tussen de 50% en 69% van je maximale hartslag
Deze trainingszone met een lage tot middelhoge intensiteit kan een goed uitgangspunt zijn voor degenen die net zijn begonnen met trainen. Het heet de vetverbrandingszone omdat een hoger percentage calorieën wordt verbrand uit vet, maar het totale vetverbrandingspercentage is lager dan bij intensievere trainingszones.

Afbeelding door gebruiker toegevoegd

CARDIOZONE

Tussen de 70% en 84% van je maximale hartslag.
In deze trainingszone met een middelhoge tot hoge intensiteit lever je een flinke inspanning, maar ga je niet tot het uiterste. De meeste mensen zouden zich op deze trainingszone moeten richten.

Afbeelding door gebruiker toegevoegd

PIEKZONE

Hoger dan 85% van je maximale hartslag..
De trainingszone met een hoge intensiteit dient voor korte, intensieve sessies die je prestaties en je snelheid verbeteren.

Aangepaste zones

In plaats van de drie zones te gebruiken op basis van je maximale hartslag, kun je een aangepaste zone maken om een specifieke hartslag na te streven:

1. Tik op het tabblad Vandaag Afbeelding door gebruiker toegevoegd en tik op je profielafbeelding > Hartslagzones.
  2. Voer je aangepaste zone in.

Log in op je fitbit.com- dashboard en klik op het tandwielpictogram Afbeelding door gebruiker toegevoegd rechtsboven. Klik op Instellingen > Persoonlijke informatie en voer je aangepaste zone in.

Wat is mijn hartslag in rust op mijn Fitbit-apparaat?

De hartslag in rust is het aantal keren dat je hart per minuut klopt als je kalm en goed uitgerust bent. Deze metriek kan een belangrijke indicator zijn voor je fitnessniveau en je algehele cardiovasculaire gezondheid. Het typische hartslagbereik in rust voor volwassen Fitbit-gebruikers is 50-90 slagen per minuut. Actieve mensen hebben vaak een lagere hartslag in rust. Voor meer informatie ga je naar het Fitbit Blog. Fitbit gebruikt de hartslaggegevens van zowel wanneer je wakker bent en als je slaapt om je hartslag in rust te berekenen. Draag je apparaat ook tijdens het slapen, voor de beste resultaten.

Hoe kan ik de nauwkeurigheid van mijn hartslagmeting op mijn Fitbit-apparaat verbeteren?

Zoals bij alle hartslagmeting technologie, wordt de nauwkeurigheid beïnvloed door persoonlijke fysiologie, de plaatsing van het apparaat op je arm en type beweging.

Voor een nauwkeurigere hartslagmeting:
  • Draag je Fitbit-apparaat om je pols en zorg ervoor dat de achterkant van het apparaat contact maakt met je huid.
  • Als je niet aan het trainen bent, draag je je apparaat een vingerbreedte boven je pols.
    Afbeelding door gebruiker toegevoegd
  • Experimenteer tijdens een work-out door het apparaat hoger om je pols te dragen (2 vingerbreedtes) voor een verbeterde pasvorm. Bij veel trainingen, zoals fietsen of gewichtheffen, buig je je pols regelmatig, wat kan zorgen voor interferentie met het hartslagsignaal als je smartwatch zich laag op je pols bevindt.
    Afbeelding door gebruiker toegevoegd
  • Overweeg om je polsband strakker te trekken voor een work-out en losser te maken zodra je klaar bent. De polsband moet strak zitten maar mag niet beklemmen (een strakke polsband beperkt de bloedstroom en kan mogelijk het hartslagsignaal beïnvloeden).

Wat is mijn cardioconditiescore?

De cardioconditiescore, de schatting van je VO2 Max, is een indicator van je algehele conditie. Dit kan je helpen een schatting te maken van je prestaties voor activiteiten in verband met je uithoudingsvermogen, zoals hardlopen, fietsen en zwemmen (bron). Voor meer informatie ga je naar Wat is mijn cardioconditiescore?

Zijn de led-lampjes op mijn Fitbit-apparaat veilig?

De led-lampjes hebben zeer weinig vermogen, dus ze branden niet op je huid en ze zijn geprogrammeerd om uit te schakelen als je apparaat vastloopt of geen signaal kan vinden. Let op dat de led-lampjes blijven knipperen als je de hartslagmeting uitschakelt.

Waarom is mijn hartslag niet zichtbaar of vastgelopen op mijn Fitbit-apparaat?

Zo nu en dan kan je apparaat moeite hebben om een sterk signaal te ontvangen, vooral tijdens oefeningen waarin je intensieve bewegingen moet maken met je arm. Als je hartslag niet zichtbaar of vastgelopen is, probeer dan je pols te ontspannen en tot 10 seconden stil te staan. Op de Versa 2 zie je misschien ook een piek of dip in je meting terwijl je apparaat je hartslag zoekt. In beide gevallen zou de hartslagmeting snel weer moeten worden hervat.

Bekijk voor meer stappen om problemen op te lossen Waarom kan ik mijn hartslag niet zien op mijn Fitbit-apparaat?

Zijn er andere factoren die invloed kunnen hebben op mijn hartslagmeting?

Verschillende factoren kunnen je hartslag beïnvloeden, waaronder luchttemperatuur, stressniveau, fysieke lichaamspositie en medicijngebruik (bron).

Trainen in de kou kan het voor je apparaat moeilijker maken om je hartslag bij te houden, omdat de omstandigheden van de omgeving de huiddoorbloeding kunnen beïnvloeden (de hoeveelheid bloed die door je huid stroomt).

Pieken in je hartslag tijdens de slaap kunnen worden veroorzaakt door plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld wakker worden en opstaan) of een zwak signaal als gevolg van polsplaatsing.

Bekijk onze tips in Hoe kan ik de nauwkeurigheid van mijn hartslagmeting op mijn Fitbit-apparaat verbeteren? Neem contact op met je huisarts als je je zorgen maakt over je hartslaggegevens.

Waarom is er een verschil tussen de hartslagmeting op mijn Fitbit-apparaat en die op een ander apparaat?

Soms zie je mogelijk kleine verschillen tussen de hartslagmeting op je Fitbit-apparaat en die op een ander apparaat (zoals een borstband of een andere hartslagmeter die je om je pols draagt) vanwege de verschillen in technologieën.

Verschillen tussen hartslagmetingen op je apparaat en op fitnessapparatuur hebben waarschijnlijk te maken met de positie van de pols of hand. Zorg ervoor dat de achterkant van je apparaat contact maakt met je pols en dat je polsband strak zit.

Houd er rekening mee dat je kleine variaties in je hartslagmetingen op de Versa 2 kan zien in vergelijking met metingen op een ander Fitbit-apparaat. We hebben het algoritme geoptimaliseerd dat wordt gebruikt om je hartslag op de Versa 2 bij te houden als aanvulling op onze nieuwste hardware.
Laatst bijgewerkt: May 19, 2020