Artikel

Wat is mijn cardioconditiescore?

Information

 
Article Text

Houd je algehele cardiovasculaire conditie in de gaten met je Fitbit-apparaat. 

Direct door naar:

Hoe meet ik mijn cardioconditie?

Tik in de Fitbit-app op het tabblad Vandaag Afbeelding door gebruiker toegevoegd en tik vervolgens op de hartslagtegel. Boven in het scherm zie je een hartslaggrafiek. Veeg de grafiek weg om een cardioconditiegrafiek te bekijken. In die grafiek zie je je cardioconditiescore (oftewel je VO2 Max) en cardioconditieniveau. Tik op het pijltje rechtsboven voor meer informatie.
 
Afbeelding door gebruiker toegevoegd  Afbeelding door gebruiker toegevoegd

Wat is VO2 Max?

VO2 Max is een maatstaf voor hoe efficiënt je lichaam zuurstof gebruikt bij maximale inspanning. VO2 Max wordt algemeen beschouwd als de beste maatstaf voor het meten van cardiovasculaire conditie: hoe hoger je VO2 Max, hoe fitter je bent (bron). De maatstaf is ook een indicatie voor het prestatiepotentieel bij duursporten zoals hardlopen, fietsen en zwemmen (bron).

VO2 Max wordt gewoonlijk gemeten in een lab, waar je tot je uitputtingsgrens op een loopband rent of op een hometrainer fietst met een masker over je neus en mond om het volume in- en uitgeademde lucht te meten. Hoewel deze methode de meest accurate meting van je VO2 Max oplevert, kan je Fitbit met minder inspanning en ongemak een inschatting maken van deze waarde.

De Fitbit schat je VO2 Max en noemt dit je cardioconditiescore.

Hoe meet de Fitbit mijn cardioconditiescore?

Je cardioconditiescore wordt bepaald aan de hand van je hartslag in rust, leeftijd, geslacht, gewicht en andere persoonlijke gegevens. Stel voor het beste resultaat het juiste gewicht in je Fitbit-profiel in. Draag je tracker of horloge ook tijdens het slapen, voor een betere schatting van je hartslag in rust. Je cardioconditiescore wordt als bereik weergegeven, tenzij je gebruikmaakt van GPS tijdens looptrainingen.

Hoe kan ik een preciezere meting krijgen?

Als je Fitbit GPS-functionaliteit heeft, kunnen we een preciezere schatting maken door te kijken naar de relatie tussen je snelheid en hartslag tijdens looptrainingen. Dat is zo omdat mensen met een hogere VO2 Max een lagere hartslag hebben tijdens het lopen in één tempo vergeleken met mensen met een lagere VO2 Max. Als je ten minste 10 minuten op redelijk tempo kunt hardlopen, meet je trainingen dan met GPS. We raden aan om zo veel mogelijk op vlak terrein te lopen, aangezien de vlakke gedeelten meetellen bij het inschatten van je score. Om je score te bepalen moet je misschien meerdere hardlooptrainingen van ten minste 10 minuten doen.

Meer informatie over hoe je de meting kunt starten in de Training-app vind je onder Hoe volg ik mijn work-outs met mijn Fitbit-apparaat?

Hoe berekent de Fitbit mijn cardioconditiescore?

We combineren je cardioconditiescore met je geslacht en leeftijd om je cardioconditieniveau te bepalen. Je cardioconditieniveau is een integrale manier om je cardiovasculaire gezondheid over tijd te meten: je vergelijkt jezelf met anderen van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijdsgroep. 

Wat vertegenwoordigen de diverse cardioconditieniveaus?

Je cardioconditiescore wordt ingedeeld op 1 van de 6 niveaus, van slecht tot uitstekend. Deze niveaus zijn gebaseerd op openbaar beschikbare gegevens die duidelijk maken hoe je score zich verhoudt tot die van anderen van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijdsgroep (bron).

Hoe kan ik mijn cardioconditie verbeteren?

Als je cardioconditieniveau lager uitvalt dan verwacht, komt dat waarschijnlijk door een combinatie van factoren, zoals een zittend bestaan. Deze factoren hebben een negatieve invloed op langere termijn, zoals een toegenomen kans op hoge bloeddruk en hartziektes (bron).  

De twee manieren om je score te verhogen zijn bewegen en op gezonde manier afvallen. Door extra te bewegen kun je je score binnen twee tot drie maanden met tot 20 procent verhogen (zie Kennedy, Phys. of Sport and Exer., 2012). De American Heart Association raadt “ten minste 150 minuten per week gematigd intensief of 75 minuten intensief bewegen (of een combinatie van beide)” aan om je algehele cardiovasculaire gezondheid te verbeteren (bron).  

Hoewel meer gematigd bewegen zeker helpt, is het opnemen van intensieve intervallen in je training een effectieve manier om je cardiovasculaire gezondheid merkbaar te verbeteren. Intervaltrainingen zijn trainingen waarbij je korte perioden van intensieve activiteit afwisselt met perioden van lagere intensiteit of rust. Proefpersonen in onderzoek naar zowel duur- als intervaltraining kregen een hogere VO2 Max, maar de intervaltraining leverde een grotere verbetering op (bron). Voor meer informatie over het opnemen van intervallen in je training vind je onder Hoe volg ik mijn work-outs met mijn Fitbit-apparaat?

Bovendien kan gezond afvallen (vooral door het vetpercentage te reduceren) helpen met het verhogen van je cardioconditiescore. Aan de andere kant kan ongezond afvallen (je spiermassa verlagen) je score negatief beïnvloeden (bron). Als je een doel voor gezond afvallen in je Fitbit-profiel hebt ingesteld, toont de grafiek de potentiële verbetering van je score. Als je doel betekent dat je Body Mass Index (BMI) in het bereik van ondergewicht terechtkomt, zal de potentiële verbetering van je score niet worden getoond. Meer informatie over BMI vind je bij de American Heart Association.

Hoe krijg ik tijdens hardlooptrainingen de best mogelijke inschatting van mijn cardioconditiescore?

Als je de GPS-functionaliteit gebruikt tijdens het hardlopen, probeer dan het volgende voor de best mogelijk inschatting:

 • Kies voor langere trainingen (ten minste 10 minuten) op vlak terrein.
 • Doe meerdere trainingen om de accuratesse te verbeteren.
 • Loop wat sneller als je daartoe in staat bent. Je hoeft niet op volle snelheid te lopen, maar een intensievere training levert een betere inschatting op.

  Kan ik mijn cardioconditiescore of -niveau checken op mijn Fitbit?

  Je kunt je cardioconditiescore en -niveau op bepaalde Fitbit-apparaten bekijken door omhoog te vegen op de wijzerplaat om Fitbit Today te openen. Veeg naar links vanaf de hartslagtegel om je cardioconditiestatistieken te bekijken.

  Als je Fitbit-apparaat geen cardioconditiestatistieken weergeeft, kun je deze bekijken in de Fitbit-app.

  Waarom heb ik geen cardioconditiescore of -niveau?

  Als je je cardioconditiestatistieken niet in Fitbit Today ziet staan, probeer dan het volgende:

  • Draag je apparaat ten minste 1 tot 2 dagen. Draag je Fitbit ook tijdens het slapen voor een betere meting van je hartslag in rust.
  • Voltooi meerdere trainingen met gps om je score te laten baseren op je hardlooptrainingen. 
  • Draag je apparaat op de juiste manier tijdens een hardlooptraining met gps. Bekijk meer tips voor probleemoplossing in Waarom kan ik mijn hartslag niet zien op mijn Fitbit-apparaat?
  Laatst bijgewerkt: August 12, 2019
  Ik vond dit artikel nuttig Ik vond dit artikel nuttig

  Ik vond dit artikel niet nuttig Ik vond dit artikel niet nuttig

  Vind kracht in aantallen

  Deskundig advies en het laatste nieuws. Het is er allemaal.
  Doorzoek de hulpforumsAlleen momenteel in het Engels ondersteund.

  Laten we praten

  Krijg ondersteuning