Hur följer jag upp min puls med min Fitbit-enhet?

Article Text

Lär dig hur Fitbit spårar din puls dag och natt, och se tips för att få en mer noggrann läsning.

Hoppa till:

Hur upptäcker Fitbit-enheten pulsen?

När ditt hjärta slår, utvidgas dina kapillärer och dras ihop baserat på förändringar i blodvolymen. För att bestämma din puls blinkar den optiska pulssensorn i din Fitbit-enhet sina gröna lysdioder många gånger per sekund. Den använder ljuskänsliga fotodioder för att upptäcka dessa volymförändringar i kapillärerna ovanför handleden. Sedan beräknar enheten hur många gånger ditt hjärta slår per minut (spm). Den optiska pulssensorn detekterar ett intervall på 30-220 spm.*

Vi använder gröna LED-lampor eftersom de maximerar signalen som upptäcks från kapillärerna nära hudens yta. Den optiska pulssensorn använder också infrarött ljus för att bestämma när enheten är på handleden för att förbättra dina hjärtfrekvensdata.

Användarens tillagda bild

*Detta intervall gäller under sömn. Medan du är vaken är intervallet 40-220 spm. På Fitbit Versa 2 är intervallet 30-250 spm.

Hur kontrollerar jag min puls med min Fitbit-enhet?

På de flesta enheter drar du upp urtavlan för att öppna Fitbit Today Användarens tillagda bild. Se din nuvarande puls och antingen din pulszon eller vilopuls (om inte i en zon). Svep för att se tiden som spenderats idag i varje pulszon och resultatet på ditt konditionstest.

Användarens tillagda bild

Om din enhet har en Träningsapp kan du kontrollera din puls i realtid och din pulszon under ett träningspass. Observera att pulsspårning är inaktiverad vid simning.

Användarens tillagda bild

På Fitbit Ionic och Fitbit Versa-serierna visas pulsvärdet i grått om din klocka söker efter en starkare avläsning.
Användarens tillagda bild

Vad är pulszoner?

Pulszoner kan hjälpa dig att optimera ditt träningspass genom att rikta in sig på olika träningsintensiteter. Fitbit uppskattar din maximala puls med den vanliga formeln 220 minus din ålder och beräknar tre hjärtfrekvenszoner baserat på det antalet. Ibland under intensiv träning kan du märka att din puls går över din Fitbit-beräknade maximala hjärtfrekvens.

Mer information om zoner finns i American Heart Associations artikel om målpuls.

Standardzoner

IkonZonBeskrivning

Användarens tillagda bild

UTANFÖR ZONEN

Under 50 % av din maxpuls

Din puls kan vara förhöjd men inte tillräckligt för att det ska betraktas som träning.

Användarens tillagda bild

FETTFÖRBRÄNNINGSZONEN

Mellan 50 % och 69 % av din maxpuls

Den här låg-till-medelintensiva träningszonen kan vara bra för de som precis börjat träna. Den kallas fettförbränningszonen eftersom en högre andel kalorier bränns från fett, men den totala kaloriförbränningsgraden är lägre än mer intensiva träningszoner.

Användarens tillagda bild

KONDITIONSZON

Mellan 70 % och 84 % av din maxpuls.

I den här medel-till-högintensiva träningszonen anstränger du dig utan att överanstränga dig. De flesta borde sikta på denna träningszon.

Användarens tillagda bild

TOPPZON

Mer än 85 % av din maxpuls.

Den här högintensiva träningszonen är avsedd för korta, intensiva pass som förbättrar prestation och hastighet.

Anpassade zoner

Istället för att använda de tre zonerna baserade på din maximala puls kan du skapa en anpassad zon för att nå en specifik puls:

1. Nudda Idag-fliken Användarens tillagda bild och nudda din profilbild > Pulszoner.
  2. Ange din anpassade zon.

På Fitbit.com, logga in på din översikt och klicka på kugghjulsikonen Användarens tillagda bildhögst upp till höger. Klicka på Inställningar > Personlig information och ange din anpassade zon.

Vad är min vilopuls på min Fitbit-enhet?

Vilopuls är det antal gånger ditt hjärta slår per minut när du är lugn och utvilad. Detta värde kan vara en viktig indikator på din kondition och din kardiovaskulära hälsa. Det typiska vilopulsområdet för vuxna Fitbit-användare är 50–90 slag per minut. Aktiva människor har ofta en lägre vilopuls. Mer information finns i Fitbit Blogg. Fitbit använder dina pulsdata från både när du är vaken och då du sover för att uppskatta din vilopuls. Ha på dig din enhet när du sover för bästa noggrannhet.

Hur förbättrar jag noggrannheten i pulsavläsning på min Fitbit-enhet?

Precis som med all hjärtfrekvensspårningsteknik påverkas noggrannheten av personlig fysiologi, enhetens placering på din arm och typ av rörelse.

För en mer exakt hjärtfrekvensavläsning:
  • Bär din Fitbit-enhet ovanpå handleden och se till att enhetens baksida är i kontakt med din hud.
  • När du inte tränar ska du bära din enhet en fingerbredd ovanför ditt handledsben.
    Användarens tillagda bild
  • Under en workout kan du experimentera med att bära enheten högre på handleden (2 fingerbredder) för bättre passform. Många träningsformer som till exempel cykling eller tyngdlyftning gör att du ofta böjer din handled, vilket kan störa pulssignalen om klockan är längre ner på din handled.
    Användarens tillagda bild
  • Överväg att dra åt armbandet före en workout och lossa det när du är klar. Armbandet ska vara åtsittande men inte stramt (ett hårt åtdraget armband begränsar blodflödet, vilket kan påverka hjärtfrekvenssignalen).

Vad är min konditionspoäng?

Konditionsträningspoängen, Fitbits uppskattning av din VO2 Max, är en indikator på övergripande kondition som kan bidra till att förutsäga prestanda för uthållighetsbaserade aktiviteter, inklusive löpning, cykling och simning (källa). Mer information finns i Vad är min konditionsträningspoäng?

Är LED-lamporna på min Fitbit-enhet säkra?

Lysdioderna har mycket låg effekt så de bränner inte din hud och de är programmerade att stängas av om enheten låses eller inte kan hitta en signal.

Observera att lysdioderna fortsätter att blinka om du stänger av hjärtfrekvensspårning.

Varför är pulsavläsningen tom, eller verkar ha fastnat, på min Fitbit-enhet?

Ibland kan din enhet ha svårt att få en stark signal, särskilt under träning som får din arm att röra sig kraftigt. Om pulsen saknas eller verkar ha fastnat kan du testa med att slappna av i handleden och vara stilla i upp till 10 sekunder. Med Versa 2 kanske du också lägger märke till att en ökning eller minskning i avläsningen när din enhet letar efter pulsen. I båda fallen bör normal avläsning återupptas inom kort.

För ytterligare felsökningssteg, se Varför ser jag inte min puls på min Fitbit-enhet?

Finns det andra faktorer som kan påverka pulsavläsningen?

Flera faktorer kan påverka pulsen däribland lufttemperatur, stressnivå, fysisk kroppsposition och medicinering (källa).

Träning i kallt väder kan göra det svårare för din enhet att läsa av pulsen eftersom miljöförhållanden kan påverka hudens perfusion (mängden blod som pumpas genom huden).

Ökningar av pulsen under sömn kan orsakas av plötsliga rörelser (till exempel att vakna och resa sig ur sängen) eller av en dålig avläsning på grund av handledens placering.

Se våra tips i Hur förbättrar jag noggrannheten i pulsavläsning på min Fitbit-enhet? Kontakta din läkare om du har frågor om din pulsdata.

Varför är det skillnad i pulsavläsningen på min Fitbit-enhet jämfört med en annan enhet?

Ibland kanske du lägger märke till små variationer mellan pulsavläsningen på din Fitbit-enhet jämfört med på en annan enhet (till exempel ett bröstband eller annan handledsburen pulsspårare) på grund av skillnaderna i tekniker.

Skillnader mellan pulsavläsningar på din enhet och på träningsutrustning beror sannolikt på handledens eller handens position. Se till att enhetens baksida är i kontakt med handleden och att ditt armband sitter tätt.

Observera att du kanske lägger märke till små variationer i dina pulsavläsningar på Versa 2 jämfört med avläsningar på en annan Fitbit-enhet. Vi optimerade algoritmen som används för att spåra din puls på Versa 2 för att komplettera vår senaste hårdvara.
Senaste uppdatering: May 19, 2020