Vad borde jag veta om sömnstadier?

Article Text
Om du använder en Fitbit-enhet med pulsregistrering (förutom Fitbit Charge HR och Fitbit Surge) för att registrera din sömn så kan du se en registrering av sömnstadierna som du går igenom under natten. Den här artikeln svarar på vanliga frågor om sömnstadier. För andra frågor om sömn, se Hur spårar jag min sömn?

Hoppa till:

Vad är sömnstadier?

Medan du sover går din kropp varje natt igenom flera sömncykler som varar i genomsnitt 90 minuter. I varje cykel växlar du mellan två typer av sömn:

Lätt sömn och djup sömn – med mindre hjärnaktivitet än REM-sömn, icke-snabb ögonrörelse (NREM)-stadierna inkluderar lätt sömn och djup sömn. Perioder med djup sömn är oftast längre tidigt på natten.

Snabb ögonrörelse (REM)-sömn – stadiet som förknippas med tydliga drömmar, REM-sömnperioder är vanligtvis längre senare på natten (källa).
Under en sömncykel är det vanligast att gå från lätt sömn till djup sömn, tillbaka till lätt sömn och sedan till REM-sömn. Sedan upprepas oftast cykeln, men sömnmönstren varierar naturligt.

Hur upptäcker min Fitbit-enhet automatiskt mina sömnstadier?

Sömnstadier mäts traditionellt i ett labb med hjälp av ett elektroencefalogram för att detektera hjärnaktivitet tillsammans med andra system för att övervaka ögon- och muskelaktivitet. Även om den här metoden är den allmänt accepterade standarden för mätning av sömnstadier (källa) kan din enhet beräkna dina sömnstadier på ett bekvämare och enklare sätt.

Fitbit beräknar dina sömnstadier med hjälp av en kombination av dina rörelser och pulsmönster. När du inte har rört dig under ungefär en timme förutsätter din aktivitetsklocka eller klocka att du sover. Ytterligare data – t.ex. hur länge dina rörelser tyder på sömnsbeteende (till exempel att du rullar över på sidan etc.) – hjälper till att bekräfta att du sover. Medan du sover spårar din enhet förändringar i pulsfrekvensen, även känt som pulsvariation (HRV), vilka fluktuerar när du går från lätt sömn, djup sömn och REM-sömnstadier. När du synkroniserar enheten på morgonen använder vi dina rörelser och ditt pulsmönster för att uppskatta dina sömncykler från föregående natt.

Vad betyder varje sömnstadium?

Fitbits sömnforskare och National Sleep Foundation beskriver följande sömnstadier. Namnen på stadierna är vad vi har valt att använda i din Fitbit-sömnlogg.

Lätt sömn

Lätt sömn tjänar som utgångspunkt för sömnen varje natt, då din kropp varvar ner. Detta stadium börjar vanligtvis inom några minuter från det att du somnar. Under den tidiga delen av lätt sömn kan du gå in och ut ur vaket tillstånd. Du kan vara lite vaken och lätt att väcka. Andningen och pulsen minskar vanligtvis något under detta stadium.

Lätt sömn främjar mental och fysisk återhämtning.

Djupsömn

Djup sömn uppträder oftast under de första timmarna av sömnen. När du vaknar utvilad på morgonen har du sannolikt upplevt längre perioder av djup sömn under natten. Under djup sömn blir det svårare att vakna eftersom din kropp blir mindre mottaglig för yttre stimuli. Andning blir långsammare och musklerna slappnar av medan pulsen blir jämnare. Vuxna kan se en normal minskning av djup sömn när vi blir äldre, även om sömnmönstren varierar mellan olika människor.

Djupsömn främjar fysisk återhämtning och hjälper både minne och inlärning. Detta stadium har också visat sig hjälpa ditt immunförsvar.

REM Sleep

Den första fasen av REM-sömn uppträder oftast efter att du har varit i ett första djupsömnsstadie. Du stannar oftast kvar i REM-sömn under en längre tid i de sömncykler som inträffar under andra halvan av natten. Under detta sista stadie blir din hjärna mer aktiv. Drömmar förekommer huvudsakligen under REM-sömn, och dina ögon rör sig snabbt i olika riktningar. Pulsenen ökar och andningen blir mer oregelbunden. I princip är muskler under nacken inaktiva för att undvika att drömmarna levs ut på riktigt.

REM-sömn har visat sig spela en viktig roll i regleringen av humöret, inlärning och minne eftersom din hjärna bearbetar och sammanställer information från föregående dag så att den kan lagras i ditt långtidsminne.

Hur ser jag mina sömnstadier?

Följ stegen nedan för att se dina sömnstegsdata i Fitbit-appen:
  1. På morgonen öppnar du Fitbit-appen och synkroniserar din Fitbit-enhet.
  2. Nudda sömnpanelen. (Om det står ”Analysera din sömn” har enhetens data inte synkroniserats än.)
  3. Nudda Idag (på Windows 10, nudda Senaste natten).
  4. Nudda expandera-ikonen längst upp till höger för att öppna information om dina sömnstadier och dra sedan för att visa din statistik. Nudda ikonen igen för att stänga.
  5. Bläddra ner för att visa din tid i varje stadie och nudda sedan 30 dagars genomsnitt och Benchmark för att visa ytterligare statistik.

Hur använder jag benchmark för sömnstadier?

Benchmark baseras på publicerade data och visar hur dina uppskattade sömnstadier från föregående natt jämför sig med medeltalet för andra som är i samma åldersintervall och kön (källa). I grafen visas det typiska intervallet för varje sömnsteg som det skuggade området mellan de två horisontella linjerna. Tänk på att sömncyklerna varierar naturligt och att du ibland kommer att se din sömndata sjunka utanför de normala områdena. Ett annat sätt att analysera dina sömnstadier är att jämföra dina data från inatt med ditt eget 30 dagars genomsnitt (under fliken 30 dagars genomsnitt), eftersom dina sömnmönster kan variera över tid.

Användarens tillagda bild

Hur kan jag se start- och sluttiderna för mina sömnstadier?

Se start- och sluttider för dina olika sömnstadier för att få insikt i dina sömnmönster.

För anvisningar, välj ett avsnitt nedan:

• Fitbit-appen
    1. Nudda fliken Idag Användarens tillagda bild, och nudda panelen Sömn.
    2. Nudda den sömnpost som du vill se mer information om.
    3. Nudda sömngrafen för att expandera den (endast iOS och Android).
    4. Nudda och tryck på sömngrafen för att se de beräknade sömnstadierna som sparats vid olika tillfällen. På iOS drar du med fingret för att se tidsintervall.
  • fitbit.com-översikt
    1. Från översikten på fitbit.com nuddar du panelen Sömn > Se mer.
    2. Nudda den sömnpost som du vill se mer information om.
    3. Håll musen över sömngrafen för att se de uppskattade sömnstadierna som sparats vid olika tillfällen.

Kan det här avgöra om jag har sömnapné eller någon annan sömnstörning?

Dina data över sömnstadier hjälper dig att följa upp dina mönster och upptäcka variationer. Om du har några problem med din sömn rekommenderar vi att du delar informationen med din läkare. En bra källa till ytterligare information är National Sleep Foundation

Varför ser jag vakna minuter?

Det är normalt att se vakna minuter i dina sömnstadier; studier har visat att en vanlig vuxen kan vakna till kort vid 10-30 tillfällen per natt (källa). Du kommer kanske inte ihåg att vakna eftersom du troligen somnade om direkt, speciellt om du var vaken i mindre än 2-3 minuter i taget. Om du vaknar på morgonen och känner att du inte är helt utvilad kanske du lägger märke till fler vakna minuter i dina sömnstadier jämfört med andra nätter.

Om du spårat sömn med Fitbit tidigare inkluderade din logg den tid du var vaken, rastlös och sovandes. Vi har finjusterat den mekanism vi använder för att spåra sömn för att uppskatta dina sömnstadier genom att inkludera puls och andra data. Som resultat av det har vi kombinerat den tid du spenderar vaken och rastlös i totalt antal vakna minuter för att ge dig en bättre känsla för dina sömncykler.

Du kanske lägger märke till fler vakna minuter i sömnstadier än i din tidigare sömndata på grund av denna ändring. Om du oroar dig över att nå dina Fitbit-mål kan du ändra ditt sömnmål för att se till att du fortfarande når det. Stegvisa instruktioner finns i Hur spårar jag min sömn?

Observera att sömnstadier inte påverkas av inställningen för sömnkänslighet på din enhet. Mer information finns i Hur spårar jag min sömn?

Varför ser jag inte sömnstadier idag?

Det finns några scenarier där du kanske ser ditt sömnmönster (som visar att du sover, är rastlös och vaken) i stället för sömnstadier:
  • Om du sov i en position som hindrade din enhet från att få en konsekvent pulsavläsning eller om den satt för löst. För bästa resultat ska du bära din enhet högre upp på din handled (ca 2-3 fingerbreddar över handleden). Bandet ska sitta åt men inte vara för hårt spänt.
  • Om du använde alternativet Börja sova nu i Fitbit-appen (i stället för att du har enheten på dig när du sover). Mer information om automatisk sömnspårning finns i Hur spårar jag min sömn?
  • Om du sovit i mindre än 3 timmar.
  • Om batterinivån är kritiskt låg.
För mer information om varför du ser ditt sömnmönster, tryck eller klicka på sömnposten som visar ditt sömnmönster.

Bild av fitbit-appen som förklarar varför sömnstadier saknas.

Varför ser jag inte sömnstadier för tupplurar?

Din enhet behöver minst 3 timmars sömndata för att beräkna dina sömnstadier, så du kan inte se sömnstadier för kortare tupplurar.

Kan jag redigera mina data över sömnstadier?

Om din sömns start- eller sluttid är felaktig kan du manuellt redigera din sömnlogg för att bättre reflektera din sömn. Observera att om du förlänger den tid du sov kan du se luckor i början eller slutet av dina sömstadier. Steg-för-steg-instruktioner finns i Hur ändrar jag min sömnhistorik?

Finns det några tips för att få en god natts sömn?

Det finns flera steg du kan vidta för att öka dina chanser att få en god natts sömn. National Sleep Foundation rekommenderar att man håller sig till ett sömnschema, undviker tupplurar på eftermiddagen, har en avkopplande sömnrutin och tränar dagligen; bland andra rekommendationer.

Dessutom erbjuder Fitbit flera verktyg som hjälper dig att sova bättre. Du kan ställa in ett sömnschema i Fitbit-appen för att hjälpa dig att upprätthålla ett mer konsekvent sömnmönster. Steg-för-steg-instruktioner finns i Vad bör jag veta om att ställa in ett sömnschema? Du kan också lära dig om dina sömnvanor genom sömninsikten och ställa in en påminnelse om att gå och lägga sig i Fitbit-appen för att hjälpa dig att varva ner innan du går och lägger dig på kvällarna. Mer information finns i Hur registrerar jag min sömn?

För mer information om sömnstadier, se våra blogginlägg REM, Light, Deep: Hur mycket sömn får du i varje stadie? och Din puls är nyckeln till smartare sömnstadier. Det här är anledningen.

För ytterligare information om sömnen, inklusive tips för att känna sig utvilad, besök Fitbit-bloggen.

Kan min Fitbit-enhet justera mitt larm baserat på mitt nuvarande sömnstadium?

När du ställer in ett larm på Fitbit Ionic eller Fitbit Versa-serierna kan du aktivera Smart Wake för att undvika att bli väckt under djup sömn. Smart Wake försöker hitta den bästa tiden att väcka dig från och med 30 minuter före den inställda larmtiden. Det undviker att du väcks under djup sömn så att du har större chans att vakna och känna dig utvilad. Om Smart Wake inte kan hitta bästa tiden att väcka dig kommer den larma vid den inställda tiden. För mer information om hur du ställer in ett larm med Smart Wake, se Hur hanterar jag larm på min Fitbit-enhet?