Hur kan jag använda min Fitbit-enhet för att sova bättre?

Användarens tillagda bild

Fullt med tips och tricks för Fitbit-enheter och funktioner, den här guiden kan hjälpa dig att uppnå en konsekvent sömncykel. Kolla in stegen nedan för att få dina sömnvanor på rätt spår.

Gör dig redo – Kom igång med sömnschemat
Användarens tillagda bildAnge ett sömnmål i Fitbit-appen
Användarens tillagda bildVi kommer påminna dig när det är dags att sluta
Kom igång – ha din Fitbit-enhet på dig när du sover
Användarens tillagda bildLadda enheten innan du laddar den igen
Användarens tillagda bildAnvänd Smart Wake för att vakna utvilad
Användarens tillagda bildVila lätt med din enhet på handleden
Sov! – Kontrollera din statistik imorgon
Användarens tillagda bildAnvänd sömninsikter och steg för att räkna ut det bästa schemat för dig
Användarens tillagda bildHar du svårt att sova? Prova våra tips för att sova bättre

Användarens tillagda bild

Sova, slumra, snooza – vad du än kallar det för är sömn en viktig del av att må bra varje dag. Även om alla är olika rekommenderar CDC att vuxna får minst 7 timmars sömn varje natt (källa). Fitbits sömnverktyg är här för att hjälpa dig att få mer Zzz.

Användarens tillagda bildAnge ett sömnmål i Fitbit-appen

Din kropp uppskattar konsekvens. Att gå och lägga sig samma tid varje kväll kan hjälpa dig att vakna utvilad. Studier visar att en hel natts sömn kan hjälpa dig:

Användarens tillagda bild

För att få ditt sömnschema på rätt spår kan du börja med att ställa in ett sömnmål i Fitbit-appen. Därefter föreslår appen idealtider för när du ska gå och lägga dig för att nå ditt mål, men du kan justera dessa tider efter behov.

Mer information:

Användarens tillagda bild

Kan samma läggtid förbättra din hälsa?
Hoppa över sovmorgon och snooze-knappar för bättre sömnkvalitet
Vad borde jag veta om att ställa in ett sömnschema?
Hur spårar jag min sömn med min Fitbit-enhet?

Användarens tillagda bildVi kommer påminna dig när det är dags att sluta

När du har hittat ett sömnschema som fungerar för dig ställer du in en läggdagspåminnelser i Fitbit-appen så att du vet när det är dags att börja varva ner. Instruktioner finns i Hur spårar jag min sömn med min Fitbit-enhet?

När det snart är dags att lägga sig bör du sluta använda din telefon, dricka större mängder vatten och äta tyngre måltider. Ägna dig åt avkopplande aktiviteter som att ta ett bad, läsa en bok eller kanske lite kvällsyoga

Om du är en person som sover lätt bör du minimera distraktioner innan du lägger dig. För Fitbit Ionic, Fitbit Versa och Fitbit Charge 3 bör du aktivera inställningen att snooza aviseringar medan du sover för att undvika att väckas mitt i natten. På andra Fitbit-enheter aktiverar du Stör ej på din telefon för att slippa aviseringar. Mer information finns i Min Fitbit-enhet tar inte emot aviseringar från min telefon.

Användarens tillagda bild

Din Fitbit-enhet spårar automatiskt din sömn åt dig, inklusive dina sömnstadier (lätt, djup och REM-sömn) eller sömnmönster (tiden du spenderade vaken, rastlös och sovande).

Användarens tillagda bild Ladda enheten innan du laddar den igen

Innan du lägger dig ska du se till att din Fitbit-enhet är fulladdad. Ett dåligt batteri hindrar din enhet från att spåra dina sömnstadier. För att ladda enheten, se Hur laddar jag upp min Fitbit-enhet?

Användarens tillagda bild Använd Smart Wake för att vakna utvilad

Om du undviker att vakna under djup sömn så är det större chans att du känner dig utvilad. När du ställer in ett larm i Alarm-appen Användarens tillagda bild I Ionic- eller Versa-serien använder du Smart Wake för att låta din klocka hitta den bästa tiden att väcka dig, börjar 30 minuter före den inställda tiden. För mer information, se Hur hanterar jag tysta alarm på min Fitbit-enhet?

Användarens tillagda bildVila lätt med din enhet på handleden

Fitbit beräknar dina sömnstadier med hjälp av en kombination av rörelser och pulsmönster. För att du ska få så exakt avläsning som möjligt bör du kontrollera att enheten sitter fast korrekt. Vi rekommenderar också att du bär din enhet i ett armband som sitter åt ordentligt. Använd inte berlocktillbehöret när du sover. Pulsmätning kanske inte fungerar med vissa tillbehörsband, speciellt om de sitter löst.

Mer information:

Användarens tillagda bild

Hur mäter jag min puls med min Fitbit-enhet?
Hur byter jag armbandet på min Fitbit-enhet?
Vad borde jag veta om sömnstadier?

Användarens tillagda bild

Innan du kan förändra dina sömnvanor måste du ta reda på hur mycket sömn du för närvarande får och om det räcker för dig. Kontrollera din sömndata på morgonen för att hitta mönster i dina sömnvanor och justera ditt schema i enlighet med detta.

Användarens tillagda bildAnvänd sömninsikter och steg för att räkna ut det bästa schemat för dig

I Fitbit-appen ska du kontrollera din genomsnittliga sömnperiod och kvalitet och vara uppmärksam på hur du känner dig varje dag. Om du märker att du känner dig trög, kanske du behöver justera ditt sömnschema.

Mer information:

Användarens tillagda bild

Användarens tillagda bild Har du svårt att sova? Prova våra tips för att sova bättre.

Om du fortfarande har problem med att somna efter att du har anpassat ditt schema kan du testa med att byta ut några av dina andra vanor, till exempel ditt koffeinintag eller träningsprogram, vilka kan störa din sömnkvalitet. Fortsätt läsa för några användbara tips:

Använd Relax-appen
Prova djupandningsövningar för att få din kropp och ditt sinne att slappna av och förbereda dig för sömn. Mer information finns i Vad borde jag veta om Relax-appen på min Fitbit-enhet?

Logga din mat för att spåra ditt koffein- och sockerintag
Koffein och socker kan störa din sömn. Koffein har en halveringstid på 5 till 7 timmar, så koffein du får i dig klockan 15:00 finns fortfarande kvar i kroppen klockan 20:00. Håll dig till max 4 koppar kaffe per dag, och skär ner på socker.

Kolla din måltidslogg för att se hur mycket koffein och socker du får i dig och när. Mer information finns i:

Logga dina träningspass för att spåra din aktivitet
Regelbunden träning kan hjälpa dig att somna snabbare, sova längre och vakna mindre ofta. Försök att så ofta som möjligt nå din aktivitets- eller träningsmål, förbättra din konditionspoäng eller öka dina dagliga aktiva minuter. Mer information finns i:

Justera ditt träningsschema
Var uppmärksam på hur du sover efter träning på morgonen kontra träning på kvällen. Om träning för tidigt eller för nära sänggåendet påverkar din sömnkvalitet kan du prova ett nytt schema. Mer information finns i Träning kan förbättra din sömn – här är anledningen!

Använd larm som hjälper dig att hålla dig på rätt spår
Ställ ett alarm som påminner dig om att sluta dricka koffein och äta socker vid en viss tidpunkt på dagen. För mer information, se Hur hanterar jag larm på min Fitbit-enhet?